Forarbejdning og varmebehandling af økologiske proteinafgrøder

Forarbejdning og varmebehandling af økologiske proteinafgrøder
Projektansvarlig

Indkøbt proteinfoder er dyrt, og prisen på sojaprotein er nærmest eksploderet i 2012. Der er derfor en stor interesse for at kunne øge selvforsyningsgraden med og kvaliteten af hjemmedyrket proteinfoder. For de økologiske producenter er hestebønner, lupiner og ærter de væsentligste, men raps, hør og hamp kan på sigt blive potentielle proteinkilder. Formålet med projektet er:

  • At få klarlagt hvordan varmebehandlingsprocessen kan optimeres med henblik på temperatur, vandindhold og forarbejdningsgrad af danskdyrkede proteinafgrøder.
  • At undersøge hvordan de hårde frø som hestebønner og lupiner bedst kan forarbejdes (valses/formales) efter varmebehandling med en gårdtoaster.
  • At undersøge om foderværdi og proteinkvalitet i alternative økologiske proteinafgrøder (raps, hamp, hør) kan forbedres ved hjælp af varmebehandling.
  • At undersøge hvorvidt foderets holdbarhed er påvirket af en varmebehandling.
  • At udføre økonomiske beregninger vedr. processen og effekten, samt en prisfølsomhedsanalyse i forhold til prisen på økologisk og konventionel soja.

Projektet forventes at give ny viden om varmebehandling og forarbejdning af proteinafgrøder og effekt på foderværdi og proteinkvalitet, holdbarhed samt de økonomiske perspektiver i at forbedre proteinkvaliteten. Projektets hovedeffekt vil på længere sigt være at bidrage til, at importeret proteinfoder kan erstattes af danskdyrkede proteinafgrøder.

Overvej niveauet af dyrt AAT til økologiske malkekøer

De fleste økologiske mælkeproducenter indkøber dyrt AAT i form af en kraftfoderblanding eller rene proteinkilder som soja eller raps. Beregninger viser, at prisen på AAT og den aktuelle mælkepris har stor betydning for det økonomisk optimale AAT-niveau.

Beregning af hestebønner i foderration

Artikel af Kirstine F. Jørgensen fra Økologisk Nyhedsbrev nr. 10, december 2014

Valsning og formaling af varmebehandlede kerner fra proteinafgrøder på kvægbrug

Orienterende undersøgelse af Gunnar Schmidt

Valsning og formaling af varmebehandlede proteinafgrøder på kvægbrug

Findeling af varmebehandlede proteinafgrøder som hestebønner og lupiner kan generelt ske med samme type udstyr, som til valsning eller formaling af ikke-varmebehandlede produkter.

Overvej dyrt AAT

Artikel fra Magasinet Kvæg, bragt i februar 2015

Pas på varmebehandling

Artikel fra Økologisk Nyhedsbrev, februar 2015

Slutrapport - Forarbejdning og varmebehandling af økologiske proteinafgrøder

Slutrapport KAF 2014

Lupiner har større værdi end hestebønner til økologiske malkekøer

Lupiner har større økonomisk værdi end hestebønner i foderrationen til økologiske malkekøer.

Varmebehandling øger AAT i ærter, rapskage og hørfrøkage

Varmebehandling af ærter, koldpresset rapskage og hørfrøkage forbedrer proteinkvaliteten til kvæg, og øger indholdet af AAT med 20-40 procent.

Varmebehandling øger holdbarheden af økologiske proteinafgrøder

Varmebehandling på en gårdtoaster betyder et lavere vandindhold og en lavere forekomst af skimmelsvamp i lagrede hestebønner.

Varmebehandling af økologiske proteinafgrøder

I perioden 2011-2015 har Økologi i SEGES haft forskellige projekter vedrørende varmebehandling af proteinafgrøder, hvor både forskellige fodermidler og processer er blevet undersøgt.

Bilag 1 - til varmebehandling af økologiske proteinafgrøder

Bilag til varmebehandling af økologiske proteinafgrøder